
WEEKLY QUESTION AND ANSWER FOR NEVADA 
HOA INVOLVED INDIVIDUALS

Question:  Are there any rules or guidelines for compensating board members to help 
us get more owners to volunteer?

Answer: Some governing documents allow the board members to be paid.  
HOWEVER, a board up North saw that in their documents and were paid for doing their 
job as directors.  Unfortunately, NRS 116.31185 states the following and the 
Commission required them to reimburse the Association for all payments they got and 
were fined for violating the law. :

NRS 116.31185  Prohibition against certain personnel soliciting or accepting
compensation, gratuity or remuneration under certain circumstances.
1. Except as otherwise provided in subsection 2, a member of an executive board, an
officer of an association or a community manager shall not solicit or accept any form of
compensation, gratuity or other remuneration that:

(a) Would improperly influence or would appear to a reasonable person to improperly
influence the decisions made by those persons; or
(b) Would result or would appear to a reasonable person to result in a conflict of
interest for those persons.

2. Notwithstanding the provisions of subsection 1, a member of an executive board, an
officer of an association, a community manager or any person working for a community
manager shall not accept, directly or indirectly, any gifts, incentives, gratuities, rewards
or other items of value from:

(a) An attorney, law firm or vendor, or any person working directly or indirectly for the
attorney, law firm or vendor, which total more than the amount established by the
Commission by regulation, not to exceed $100 per year per such attorney, law firm or
vendor; or

(b)  A declarant, an affiliate of a declarant or any person responsible for the
construction of the applicable community or association which total more than the amount
established by the Commission by regulation, not to exceed $100 per year per such
declarant, affiliate or person.
3. An attorney, law firm or vendor, or any person working directly or indirectly for the
attorney, law firm or vendor, shall not provide, directly or indirectly, any gifts, incentives,
gratuities, rewards or other items of value to a member of the executive board, an officer
of the association, the community manager or any person working for the community
manager which total more than the amount established by the Commission by regulation,
not to exceed $100 per year per such member, officer, community manager or person.
4. A declarant, an affiliate of a declarant or any person responsible for the construction
of a community or association, shall not provide, directly or indirectly, any gifts, incentives,
gratuities, rewards or other items of value to a member of the executive board, an officer
of the association, the community manager or any person working for the community
manager which total more than the amount established by the Commission by regulation,
not to exceed $100 per year per such member, officer, community manager or person.



5.  In addition to the limitations set forth in subsection 1, a community manager shall
not solicit or accept any form of compensation, fee or other remuneration that is based,
in whole or in part, on:

(a) The number or amount of fines imposed against or collected from units’ owners or
tenants or guests of units’ owners pursuant to NRS 116.31031 for violations of the
governing documents of the association; or
(b) Any percentage or proportion of those fines.
6.  The provisions of this section do not prohibit a community manager from being

paid compensation, a fee or other remuneration under the terms of a contract between
the community manager and an association if:

(a) The scope of the respective rights, duties and obligations of the parties under the
contract comply with the standards of practice for community managers set forth
as NRS 116A.630 and 116A.640 and any additional standards of practice adopted by
the Commission by regulation pursuant to NRS 116A.400;
(b) The compensation, fee or other remuneration is being paid to the community
manager for providing management of the common-interest community; and
(c) The compensation, fee or other remuneration is not structured in a way that would
violate the provisions of subsection 1 or 5.

      (Added to NRS by 2003, 2218; A 2005, 1716, 2611; 2009, 2808)

https://www.leg.state.nv.us/nrs/NRS-116.html#NRS116Sec31031
https://www.leg.state.nv.us/nrs/NRS-116A.html#NRS116ASec630
https://www.leg.state.nv.us/nrs/NRS-116A.html#NRS116ASec640
https://www.leg.state.nv.us/nrs/NRS-116A.html#NRS116ASec400
https://www.leg.state.nv.us/Statutes/72nd/Stats200318.html#Stats200318page2218
https://www.leg.state.nv.us/Statutes/73rd/Stats200518.html#Stats200518page1716
https://www.leg.state.nv.us/Statutes/73rd/Stats200525.html#Stats200525page2611
https://www.leg.state.nv.us/Statutes/75th2009/Stats200927.html#Stats200927page2808



